ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η KAREN HUDES;

 
Η Karen Hudes σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Yale και οικονομικά στοΠανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Εργάστηκε στην Αμερικανική Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών των ΗΠΑ από το 1980 έως το 1985 και στο Νομικό Τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 1986 έως το 2007. Ίδρυσε την Επιτροπή του Μη-Κυβερνητικού Οργανισμού του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Πολυμέρειας και την Λογοδοσία Διεθνών Οργανισμών του Αμερικανικού Υποκαταστήματος του Συλλόγου Διεθνούς Δικαίου.

ΤΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η KAREN HUDES;


Το 2007 η Karen προειδοποίησε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και τοΚογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα έχαναν το δικαίωμα τους να διορίζουν τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν ακολουθούσε τους κανονισμούς. Η επί 66 χρόνια Συμφωνία Κυρίων ότι η Ευρώπη θα διόριζε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ και ότι οι ΗΠΑ θα διόριζαν τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας έληξε το 2010.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΛΙΠΙΝΕΣ

Το 1999 η Karen κατήγγειλε την διεφθαρμένη εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στις Φιλιππίνες. Ο Lucio Tan, ένα "φιλαράκι" του Τζόζεφ Εστράντα, του τότε Προέδρου των Φιλιππίνων, απόκτησε μετοχές που ανήκαν στους δημοσίους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας των Φιλιππίνων («PNB»), αξίας πάνω από το 10% του ανεξόφλητου υπολοίπου των κεφαλαίων της PNB, χωρίς γνωστοποίηση, όπως απαιτείται από τους οικονομικούς νόμους των Φιλιππίνων. Ο Tan ήταν ο ιδιοκτήτης της Αεροπορικής Εταιρείας των Φιλιππίνων, η οποία είχε αποτύχει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανείων που είχε πάρει από την PNB. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δάνεισε 493 εκατομμύρια δολάρια στην PNB αφού οι καταθέτες της PNB έκαναν ογκώδεις αναλήψεις. 200 εκατομμύρια δολάρια ενός δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα και 200 εκατομμύρια δολάρια ενός δανείου από την Ιαπωνία ακυρώθηκαν. Τελικά ο Estrada κατηγορήθηκε επίσημα, και το 2007, ένα δικαστήριο κατά της διαφθοράς στις Φιλιππίνες απαίτησε από τον Estrada να επιστρέψει τα χρήματα που είχε κλέψει. Ο Διευθυντής της Τράπεζας της Χώρας στις Φιλιππίνες έδωσε μετάθεση στην Karen, όταν εκείνη του ζήτησε να υπογράψει μια επιστολή που προειδοποιούσε την κυβέρνηση των Φιλιππίνων ότι η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να εκταμιεύσει το δάνειό της χωρίς αποποίηση από το Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι οι δανειακές προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν. Το Ελεγκτικό Τμήμα Εσωτερικών Κανονισμών της Παγκόσμιας Τράπεζας αρνήθηκε να διορθώσει την ικανοποιητική αξιολόγηση των επιδόσεων της εποπτείας της Τράπεζας ή την εσφαλμένη έκθεση του Τμήματος Θεσμικής Ακεραιότητας προς την Ελεγκτική Επιτροπή του Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβουλίου. Όταν η Ελεγκτική Επιτροπή ζήτησε έλεγχο των εσωτερικών χειρισμών των οικονομικών αναφορών, KPMG, οι εξωτερικοί ελεγκτές, οριοθέτησαν το πεδίο εφαρμογής του λογιστικού ελέγχου τους κατά παράβαση των Γενικά Αποδεκτών Λογιστικών Αρχών και Γενικά Αποδεκτών Πρότυπων Ελέγχου.

Η KAREN HUDES ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Δύο ημέρες μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου για την συγκάλυψη στις Φιλιππίνες, έγινε επίπληξη στην Karen και την έβγαλαν σε διαθεσιμότητα. Το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από την Ελεγκτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας για να εξετάσει την συγκάλυψη. Αντί αυτού όμως, ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε να γίνει έρευνα για το Τμήμα Θεσμικής Ακεραιότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ακολούθως η Επιτροπή Γερουσίας Εξωτερικών Σχέσεων έστειλε τρία γράμματα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η Παγκόσμια Τράπεζα πλαστογράφησε έγγραφα και απέλυσε την Karen περιφρονώντας το Κογκρέσο. Η Παγκόσμια Τράπεζα απέλυσε επίσης τον δικηγόρο της Ένωσης Προσωπικού. Η Ένωση Προσωπικού δήλωσε ότι εκείνο το οποίο είχε συμβεί στην Karen είχε πλήξει το ηθικό του προσωπικού και ότι οι συνάδελφοί της δίσταζαν πλέον να γράφουν αναφορές ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η Αξιωματικός Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφού απορρίφθηκε το αίτημά της για μια έρευνα του θέματος από το Τμήμα Θεσμικής Ακεραιότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποχώρησε απογοητευμένη.
Ο κ. Paul Volcker ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του Τμήματος Θεσμικής Ακεραιότητας το 2007. Η Επιτροπή Volcker δυσφημίστηκε και απαξιώθηκε αφού δεκαέξι μέλη του προσωπικού της, οι οποίοι απασχολούντο στο Τμήμα Θεσμικής Ακεραιότητας, έλαβαν σημαντικά ποσά ως αποζημιώσεις για κατάχρηση εξουσίας για να τους εκφοβίσουν κατά την διάρκεια της έρευνας της Επιτροπης Volker. Ένα μέλος του προσωπικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης της ΕΕ, Γραφείο Lutte Anti-Fraude, που ήταν στην Επιτροπή Volcker έγραψε στην Karen:

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ VOLCKER

"Ο Γενικός Διευθυντής μου και εγώ συναντηθήκαμε με κάποιους Ευρωπαίους Εκτελεστικούς Διευθυντές της Παγκόσμιας Τράπεζας πριν από λίγες εβδομάδες για να συζητήσουμε την έκθεσητης Επιτροπής Volcker. Κατά τη συνάντηση αυτή έγινε επίσης συζήτηση για θέματα διακυβέρνησης. Δημιούργησα την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι Εκτελεστικοί Διευθυντές γνώριζαν πολύ καλά ο,τιδήποτε αφορούσε τα συμβάντα στην Τράπεζα και κανένα περαιτέρω σχόλιο δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει από την OLAF (Σ.Μ. Γραφείο Lutte Anti-Fraude) ακόμη και αν ήταν εντός των ορίων της νομικής αρμοδιότητάς μας."
Η Karen, ενημέρωσε τον Γερουσιαστή Bayh, «η εν εξελίξει συγκάλυψη είναι ένα κατηγορώ εναντίον της εντιμότητας της εποπτείας των ΗΠΑ στην Τράπεζα και θα ήθελα να ενθαρρύνω τη Γερουσία να ζητήσει από το GAO (Σ.Μ. Κυβερνητικό Γραφείο Οικονομικής Ευθύνης των ΗΠΑ) να εξετάσει το θέμα.». Οι Γερουσιαστές Richard Lugar, Evan Bayh και Patrick Leahy ζήτησαν από το GAO να διερευνήσει την "εσωτερική αντίσταση σε ό,τι αφορά την αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Παγκόσμια Τράπεζα."
Το 2008, το μέλος του Κογκρέσσου της Karen, ο Εκπρόσωπος Chris Van Hollen, σημείωσε «ότι οι αξιώσεις και οι ανησυχίες [της Karen] έχουν ήδη δοθεί στο GAO..., καθώς και στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου».
Το 2009 το GAO δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αρχίσει την έρευνα «λόγω των προκλήσεων/εμποδίων που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα όσον αφορά την πρόσβαση μας στους υπαλλήλους της Παγκόσμιας Τράπεζας.» Ο Γερουσιαστής Lugar ρώτησε τι ήταν εκείνο το οποίο καθυστερούσε τον έλεγχο του GAO κατά τη διάρκεια ακροάσεων για την αύξηση κεφαλαίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο κ. Pieter Στεκ, ο τότε Εκτελεστικός Διευθυντής της Ολλανδίας, και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Ανάπτυξης,είπε:
"Σε ένα πολυμερή οργανισμό, ο οποίος θα πρέπει να διέπεται από κράτος δικαίου και υψηλές προδιαγραφές εντιμότητας, η κατηγορία της απόκρυψης χρήσιμων πληροφοριών από το Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο για την άσκηση του καθήκοντός του ως προς την διαχείριση επίβλεψης και η δίωξη του ατόμου που φέρνει αυτήντην απόκρυψη στο φως, είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αν ισχύει (η κατηγορία), που κατά την γνώμη μου όντως ισχύει, αυτό το δηλητηριώδες κοκτέιλ υπονομεύει την σωστή διακυβέρνηση και, κατ’ επέκταση, την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας στην εκπλήρωση της εντολής της. Θα συνεχίσω να βοηθώ την κα Hudes στις προσπάθειέςτης να επιφέρει τη δέουσα διαδικασία, κατά προτίμηση από την ίδια την Τράπεζα, σε αυτά τα ζητήματα διοίκησης.»

Ο DAVID BROOKS ΕΓΡΑΨΕ:

"ύστερα υπάρχουν παραβιάσεις, όταν κάποιος παραβαίνει σκόπιμα τους κανόνες. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ανιχνεύσει τα λάθη κάποιος που δεν γνωρίζει το θέμα. Μόνον οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στις εταιρείες ήταν σε θέση να ανακαλύψουν/εκθέσουν την απάτη, επειδή έχουν την απαραίτητη γνώση. Και όμως, το 80 τοις εκατό αυτών των ανθρώπων που αποκαλύπτουν την απάτη μετανιώνουν που έχουν καταγγείλει τα εγκλήματα λόγω των αρνητικών συνεπειών που υπέφεραν. Αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τα άτομα που εντοπίζουν ένα σφάλμα."


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΜΑΔΑ EI-END ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ

http://kahudes.net/
http://www.youtube.com/user/KarenHudes
http://www.youtube.com/watch?v=owanSt6XnmM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...